Publisert

Tips for god lyd når du lager video

Tips for god lyd er gull verdt for alle som jobber med video. Her er våre syv tips.

1. Valg av mikrofon: Det finnes mange typer mikrofoner, og hvilken du velger, vil avhenge av situasjonen og formålet med opptaket. Shotgun-mikrofoner for eksempel er rettede og plukker opp lyden som kommer direkte foran mikrofonen. De er derfor ideelle for intervjuer i støyende miljøer. Lavalier-mikrofoner (mygg) er små, clip-on mikrofoner som er gode for taler i rolige omgivelser eller for å skjule mikrofonen i bildet. Fordelene med trådløse mikrofoner er at de gir fleksibilitet og bevegelsesfrihet, men samtidig kan de også være utsatt for interferens. Velg utstyr fra kvalitetsprodusenter som for eksempel Røde.

2. Plassering av mikrofon: For å få best mulig lyd, er det viktig å plassere mikrofonen så nært lydkilden som mulig. Det er spesielt viktig med lavalier- og shotgun-mikrofoner. Hvis du bruker en lavalier, skal den helst plasseres nær halsen. For shotgun-mikrofoner er det ideelt å plassere den mot munnen til den som snakker.

3. Test innspillingen: Prøveinnspillinger er essensielle for å sjekke kvaliteten på lyden før du begynner med hovedopptaket. Dette gir deg mulighet til å justere mikrofoninnstillinger, plassering og romakustikk om nødvendig.

4. Redusere bakgrunnsstøy: Prøv å minimere bakgrunnsstøy i opptaksområdet. Lukk vinduer og dører, slå av klimaanlegg og andre støykilder. Bruk også vindhette på mikrofonen hvis du er utendørs, dette vil gi deg bedre lyd.

5. Bruk et popfilter: Plosive lyder som “p” og “b” kan forårsake høye, ubehagelige lyder. Et popfilter plassert mellom taleren og mikrofonen kan bidra til å redusere dette og øke kvaliteten på lyden.

6. Monitor med hodetelefoner: Bruk hodetelefoner for å overvåke lyden under innspillingen. Dette hjelper deg med å oppdage eventuelle problemer som kan oppstå underveis.

7. Post-produksjon: Lydredigering i post-produksjon er like viktig som selve innspillingen. Her kan du justere volum, redusere bakgrunnsstøy, og legge til effekter eller musikk om nødvendig.

Å lage videoer med god lyd handler ikke bare om å ha det riktige utstyret, men også om å vite hvordan du bruker det riktig. Hvis du følger disse rådene, kan du sørge for at lyden i videoene dine har ren og klar kvalitet.